LOTJ ’t Bosje: samen leren, beheren en uitproberen

Landgoed De Goudfazant, beter bekend als ’t Bosje, is een plek in het Markdal onder Breda met oude eikenlanen, een houtsingel, grasland, bospercelen, houtwallen en knotwilgen. Familie en vrienden gaan er samen aan de slag met het onderhoud én het klimaatrobuust maken van de natuur. Zo zijn er in de spie in het kader van LIFE Climate Forest nu zo’n negen verschillende boomsoorten geplant in plaats van de robina-plantage die er eerst stond.

In 2019 werden Dirk en Mariëlle Evers, als derde generatie, eigenaar van ’t Bosje: “Vroeger was dit een productiebos met allemaal den. Samen met Harm van den Heuvel van Bosgroep Zuid Nederland hebben we toen eerst een beheerplan gemaakt voor de bos- en natuurterreinen binnen ons landgoed. Dit is een praktijkgericht plan geworden waar we echt houvast aan hadden bij de uitvoering buiten, die we vervolgens samen met familie en vrienden stap voor stap oppakken.”

Werken aan meer divers bos

“Met de Bosgroep hebben we gericht gekeken hoe we het bos meer divers konden maken. Dat was ook echt nodig met het oog op de toekomst. Langs de wei stond bijvoorbeeld een hele eikenrij en honderden bomen zaten onder de rupsen. Verder zijn in het oude productiebos heel veel dennen omgevallen door de droogte. We zien verder een verschrikkelijke opmars van bramen en brandnetels. Dat allemaal zet je wel aan het denken.”

“Toen we via de Bosgroep de kans kregen om mee te doen met het Europese LIFE-project Climate Forest hebben we dat met beide handen aangegrepen. Als je dik 500 bomen kan krijgen in 10 verschillende klimaatslimme soorten, zeg je daar geen nee tegen. Dat geeft ons heel veel kansen om uit te proberen wat goed werkt. Deze bomen hebben we op verschillende plekken ingezet. Bijvoorbeeld in de spie waar mijn broer eerder een robina-plantage had. Die punt wilden we meer divers maken en inmiddels hebben we daar al flink wat bomen kunnen wegzetten.”

Toekomstbomen en jonge aanplant

“Met Harm zijn we ook door het bos gegaan om te kijken welke bomen we graag wilden behouden en welke andere bomen weggaan om de uitgekozen toekomstbomen de ruimte te geven. Zoals wat prachtige inheemse eiken die we hier hebben staan. Dat zijn echt monumenten. Maar we ontdekten dat niet alle toekomstbomen per sé de oudste en grootste bomen hoeven te zijn.”

“We hebben ook geleerd dat we bij de jonge aanplant vanuit Climate Forest clusters moet maken van bomen. Dan zet je bijvoorbeeld 15 lindebomen bij elkaar en 5 kers er omheen. De jonge bomen groeien dan in groepjes. Om de boompjes te beschermen tegen de reeën die tussen het Mastbos en het Strijbeekse bos door ons gebied trekken, hebben we er bamboestokken omheen geplaatst. Volgens mij werkt het, want we zien nog geen vraat of schuurplekken. De aanplant doet het sowieso goed. We hebben het in november-december in twee weekenden geplant en nu begin april staat alles al in de knop. Linde, zoete kers, meidoorn, haagbeuk, hazelaar… we hebben aardig wat verschillende soorten geplant. We zijn er nog lang niet en we zijn nog steeds lerende, maar we vinden het ontzettend leuk om zo samen meer natuur te maken.”