
‘Learning on the Job’ op Landgoed Het Lankheet
Naast de voorbeeldbossen van LIFE Climate Forest zijn er ook nog plekken waar we op een iets kleinere schaal aan de slag gaan met klimaatslim bosbeheer. Deze LOTJ’s zijn ideaal voor het onderzoeken, uitproberen en leren in de praktijk. LOTJ komt dan ook van ‘learning on the job’. Een goed voorbeeld hiervan is LOTJ Het Lankheet.
Het Lankheet is een middeleeuws landgoed met bossen, beken, heidevelden, veentjes, vennen en oude boerenerven met daar omheen hooilanden en hoger gelegen akkers. Het gebied is ongeveer 600 hectare groot en het ligt op de grens van Overijssel en Gelderland in de gemeenten Haaksbergen en Berkelland.

Aanplant nieuwe boomsoorten
Op Landgoed Het Lankheet in Overijssel zijn afgelopen tijd nieuwe boomsoorten aangeplant in het kader van klimaatslim bosbeheer. In totaal gaat het bij dit LOTJ om 12 percelen van ieder 15×15 meter. Daarbij hebben medewerkers en vrijwilligers van het landgoed zelf houten rasters ontworpen en gemaakt om de jonge aanplant te beschermen tegen wildvraat.

Bescherming tegen wildvraat
Voor de rasters zijn verschillende houtsoorten gebruikt: hout wat erover was, grenen, fijnspar, lariks en grove den. In eerste instantie de reststukken van de mobiele zaag, die ze op Het Lankheet hebben. En aanvullend vanuit de dunning die de Bosgroepen – ook als onderdeel van LIFE Climate Forest – hebben uitgevoerd deze winter.
De houten latten zijn aan elkaar bevestigd met een schietpistool en spijkers die roesten, zodat ze uiteindelijk volledig opgaan in de natuur. Voor de hekken zelf is henneptouw gebruikt, van een biologisch bedrijf uit de buurt.
Hekken verteren vanzelf na gebruik
Luc Jehee, beheercommissie landgoed Het Lankheet: “Mooi om als landgoed Het Lankheet bij te kunnen dragen aan de kennis over bossen in een warmer wordend klimaat met toenemende weerextremen. De hekken hebben we inderdaad gemaakt van resthout, grove den, in de eigen houtzagerij. Om ze in elkaar te zetten, gebruiken we afbreekbare nietjes. Bij het plaatsen vallen de lichte hekken nog op, maar binnen enige weken zijn ze zo verkleurd, dat ze wegvallen in het bos.”
“Wij gaan nu zien hoe deze reeën-werende hekken zich houden… hoewel het na een aantal jaar ook juist weer de bedoeling is dat de hekken uit elkaar vallen en verteren. Zo dragen we bij aan minder plastic afval van boombeschermers en gaas in de natuur. De resten van onze hekken worden straks weer opgenomen in de boskringloop.”
Benieuwd naar andere locaties en de maatregelen die daar zijn genomen in het kader van LIFE Climate Forest?